Вести

Збор грађана у Реснику

На иницијативу Општине Раковица у којој је на власти СНС, организован је Збор грађана у Реснику (насеље Љубиша Јеленковић) где су, осим становника тог насеља, присуствовали и председник ГО Раковица Милосав Миличковић из редова напредњака, директор „Железнице Србије“ Драгољуб Симоновић и в.д. директора ЈКП „Београдски водовод и канализација“ Светозар Веселиновић.

Повод за одржавање Збора грађана био представљање решења за обезбеђивање пружног прелаза на девет колосека који деле насеље на два дела. Такође, грађанима је презентован и завршен пројекат изградње фекалне канализације за то насеље.

„Брига о грађанима је приорит Општине Раковица. Данас сам имао задовољство да, заједно са директором „Железница Србије“ и директором ЈКП „БВК“, одржим збор са грађанима насеља Љубиша Јеленковић. У овом насељу живи више од 1.500 становника који имају два велика проблема. Општина Раковица је на захтев наших грађана иницирала решавање проблема. Данас смо имали прилику да им представимо два решења за безбедан прелазак преко пружних колосека који деле ово насеље, док смо саопштили и радосну вест да је урађен Пројекат фекалне канализације за ово насеље“, рекао је Миличковић

Он је додао да је данас послата сјајна порука како надлежне институције треба да сарађују у интересу грађана.

За безбедни прелазак преко пруге предвиђена је изградња пасареле или потходника дужине око 75 метара. Према речима директора „Железница Србије“ Драгољуба Симоновића инвестиција би коштала око 75 милиона динара, а радови би требало да почну у другој половини наредне године.

„Упорношћу председника Општине Раковица, где већ шест месеци договарамо најбоље опције, дошли смо до решења проблема да из кредита Европске банке за обнову и развој, када будемо ремонтовали овај део пруге, убацимо и потходник или пасарелу. Након завршетка пројектне документације и расписивања тендера за извођаче радова, са радовима би могли да почнемо у другој поливини наредне године“, рекао је Симоновић.

Вршилац дужности директора ЈКП „Београдски водовод и канализација“, Светозар Веселиновић навео је да је у сарадњи са Општином Раковица, за мање од месец дана готов пројекат фекалне канализације.

„Што се нас тиче пројекат је готов, ми се надамо да ћемо брзо добити дозволу, а она неће бити препрека да почну радови током овог пролећа. Мислимо да ће ово насеље бити покривено канализацијом на пролеће следеће године, значи да радови не би требало да трају више од годину дана. Укупна вредност радова је око 180 милиона динара“, рекао је Веселиновић.

Одговарајући на питања грађана које је интересовало како ће се решити питање кишне канализације и подводних вода  рекао да ће се тај проблем решавати независно од пројекта фекалне канализације, у сарадњи са ЈВП „Србијаводе“ и ЈВП „Београдводе“.

За мање од месец дана почињемо радове, ми ћемо бити носиоци посла. укупна инвисетиција је око 180 милиона динара.Када је у питању изградња кишне канализације, то ћемо решавати у сарадњи са Србија водама и Београд водама. Ту нису само кишне воде, ту су и потоци, то је оно што угрожава обе падине које гравитирају ка прузи. То ћемо да решавамо независно од фекалне канализације и сматрамо да ћемо завршити и тај део пројекта у року од годину дана.,