Вести

"Школицајци" у Раковици пример осталима

Горан Весић, секретар Привременог органа града Београда, обишао је  Основну школу „Коста Абрашевић” у Реснику, где  је представљен пројекат за безбедност деце у школама и присуствовао свечаној приредби ђака ове школе. Деци су подељени флуоресцентни прслуци, који обезбеђују бољу видљивост у саобраћају.

„У Београду смо затекли ситуацију да у неким школама има „школицајаца”, као што је случај у овој школи. У неким школама постоји приватно обезбеђење које родитељи плаћају а, нажалост, има и оних који немају ни једно ни друго. Желимо да ову ствар уредимо јер у свим школама треба да буду људи који су део неког система. У наредне четири године спровешћемо пројекат „Школицајац” у свим београдским школама. То ће бити људи који ће проћи одређену обуку и који ће бити на вези с локалном полицијом, а њихов посао биће да воде рачуна о школским двориштима и о безбедности деце у школама и око њих. Утврдили смо да постоји око 250 небезбедних саобраћајних прелаза испред школа. За два месеца 15 их је уређено, а само током ове године у плану је да се среди 100 прелаза. То практично значи да ће око школа бити уређена хоризонтална и вертикална сигнализација, „лежећи полицајци” где је могуће, за неке је потребно мање, за неке више средстава, али ће свих 250 небезбедних прелаза у наредне четири године бити уређено. Крајњи циљ је да деца буду безбедна“, рекао је Горан Весић.

Он је најавио да је са „Паркинг сервисом” договорено да у школама које имају зоне за паркирање, деца исцртају по једно паркинг место, а да приход од тога буде уплаћен на рачун одређене школе, било за техничко опремање или друге потребе. Тако ће свако ко се паркира на овако исцртаном месту знати да на тај начин помаже школу и то ће бити још један пример друштвене одговорности.

Зорана Михајловић, министар развоја, енергетике и заштите животне средине, нагласила је да и град и република морају да воде рачуна о безбедности деце и поновила да ће се уложити максималан труд да се 250 небезбедних прилаза школама уреди и обезбеди.

Милосав Миличковић, председник општине Раковица, истакао је да „школицајци” у раковичким основним школама постоје већ две године и то у девет објеката на територији општине. У свакој смени је по један полицајац и плаћа их општина, а не родитељи ђака.

„Учинак је изузетан, јер је смањен број туча, а безбедност деце повећана за чак 90 одсто. Због добрих резултата општина је предложила Градској управи да се пројекат примени у читавом граду“, подсетио је Миличковић.

„Школицајци” у овој школи Станка Младеновић и Владимир Мирчић кажу да посао са децом раде са задовољством од ситница, попут тога да ли им је пертла завезана, до преласка преко улице и многих других ситуација у којима им се сами обраћају за помоћ или то сами уочавају.

Догађају је присуствовала и градска секретарка за образовање и дечју заштиту Снежана Ђурић.