Вести

Представљен заједнички пројекат општина Раковица и Вождовац

У Градској општини Вождовац у петак, 04. јула 2014. године представљен је пројекат „Побољшање система управљања јавном имовином у општинама Вождовац и Раковица“ који се финансира из средстава програма "Exchange4" Европске Уније, као и свечано потписивање меморандума о сарадњи Градске општине Вождовац и Градске општине Раковица.

Учесници конференције председник ГО Вождовца Александар Савић, председник ГО Раковица Владан Коцић и координатор пројекта Дејан Реметић, објаснили су значај, активности и очекиване циљеве пројекта.

Општина Вождовац претходно је потписала уговор са Делегацијом Европске Уније у Србији 25. марта 2014. године, која финансира реализацију пројекта у износу од 150.486,00 евра што представља 85% укупне вредности Пројекта, док остатак финансира локална самоуправа кроз ангажовање својих кадровских и других  ресурса. Партнер у реализацији пројекта је београдска општина Раковица.

Председник општине Вождовац Александар Савић изјавио је да Општина Вождовац кроз овај пројекат настоји да унапреди начин управљања јавним ресурсима општине, смањи трошкове, повећа приходе и оствари реалан бољитак грађанима.

Председник Градске општине Раковица Владан Коцић навео је да је одмах препознао значај пројекта за будући развој општине.

Према наводима Дејана Реметића, координатора пројекта за све програме Exchange 4 у организацији Европске уније одвојено је укупно 5.800.000,00 еура се одвија у четири циклуса и траје 12 месеци. Oпштина Вождовац и општина Раковица су учествовале у Програму 3 и то су једине београдске општине које су саме имплементирале пројекат.

У плану је унапређење знања постојећих служби и проширење њихових капацитета.

Задатак пројекта је да се ураде анализе и студије о управљању имовином и геодетска проблематика општине Вождовац. Приоритет број један је модернизација архиве општина Вождовац и Раковица, увођење модернијег система и електронске базе архивирања јавне имовине, што је корак ближе ка успостављању електронског управљања.

Конкретан резултат овог пројекта је база података која ће бити развијена и доступна општинама Вождовац и Раковица, Граду Београду, као и Републици Србији, који имају задатак да се до приступа Србије ЕУ баве пописом имовине.

Та база података ће бити потребна будућим инвеститорима  и Европској Унији, како би знали чиме располаже Србија, а тиме и општине Вождовац и Раковица. Захваљујући прецизном систему базе података са административним, економским подацима и правним регулативама инвеститори ће имати обједињену и јасну слику - шта купују и где инвестирају.