Вести

Обилазак радова на изградњи ДЗ на Лабудовом брду

Нови објекат дома здравља гради се на углу улица 11. крајишке дивизије и Опленачке. На почетак изградње Дома здравља Раквица чекало се дуже од четири деценије. Захваљујући тадашњем председнику Општине Раковица Милосаву Миличковићу који је покренуо иницијативу и садашњем председнику Општине Владану Коцићу, који је наставио да се залаже за изградњу дома здравља, као и Граду Београду који је препознао потребу грађана овог дела Раковице који су се лечили у неусловном објекту, у априлу ове године почела је изградња новог дома здравља на Лабудовом брду.

Градски менаџер Горан Весић захвалио се и претходном и садашњем председнику ОПштине Раковица, обојици из редова СНС, на залагању да почне изградња новог дома здравља.

„Као што знате изградња овог дома здравља била је вишегодишњи захтев грађана Лабудовог брда. Више од 40.000 људи своје здравствене потребе задовољава у веома неадекватним просторијама и било је веома важно да решимо овај проблем. Захваљујући господину Миличковићу, који је био дугогодишњи председник Општине Раковица и господину Коцићу који је садашњи председник општине, захваљујући њиховој упорности, успели смо да почетком ове године нађемо решење за изградњу дома здравља. Обезбедили смо више од 206 милиона динара као град за ову намену, спровели смо тендер, посао је добило предузеће „Кеј“ из Ваљева“, рекао је Весић. 

Он је додао да и поред високих температура радови теку по плану и да је уверен да ће се завршити у предвиђеном року, 12 месеци од почетка изградње.

„Тренутно се врше све припреме за поставку темељне плоче. За 20 до 25 дана, грађани ће већ видети како полако грађевина полако излази из ове рупе коју смо прво ископали. Оно што могу да кажем је да ћемо ускоро имати један нови функционални дом здравља, квадратура ће бити 3.300 квадратних метара“,навео је Весић.

Председник Градске општине Раковица Владан Коцић рекао је да ће грађани ускоро имати прилику да се увере у лепоту новог дома здравља.

„Данас смо обишли радове на изградњи новог дома здравља на Лабудовом брду и задовољство ми је што могу да констатујем да радови иду договореном динамиком. Очекујем да у наредних 20-ак дана радови изађу из земље. Прва, најдужа и најтежа фаза је практично окончана, а грађани ће се уверити у лепоту новог дома здравља и наравно услугама који ће тај нови дом здравља пружити“, рекао је Коцић и захвалио се радницима који и по високим температурама вредно раде на изградњи објекта.

Директорка Дома здравља Раковица Добрила Васић, у чијем саставу се налази дом здравља на Лабудовом брду, рекла је да је поносна што је током њеног мандата почела и што ће бити завршена изградња дома здравља. Она је изразила наду да ће неки од старијих радника који читав радни век раде у дому здравља на Лабудовом брду који је тренутно смештен у неадекватне просторије, у пензију отићи из новоизграђеног објекта. Директорка Дома здравља Раковица захвалила се Граду Београду и Општини Раковица на помоћи да изградња овог објекта почне.

Представник грађевинске фирме „Кеј“, Мирослав Катанић рекао је да су радови подељени на изгрдању објекта А и објекта Б који ће касније бити повезани и потврдио да ће радови бити завршени у предвиђеном року.

Дом здравља Лабудово брдо у општини Раковица задовољава потребе становника насеља Петлово брдо, Лабудово брдо, Видиковац, Кијево и Кнежевац, укупно 44.000 здравствених картона. 

Изградња дома здравља планирана је пре више од четири деценије, када је формирано насеље, а за привремени смештај ДЗ „Лабудово брдо“ одабране су порумске просторије између солитера. До данас тај проблем није решен, а дом здравља је више пута затваран због неодговарајућих услова у привременим просторијама атомског склоништа.

Великим залагањем Општине Раковица и уз добру сарадњу са управом Града Београда, ове године почели су радови на изградњи новог дома здравља.
Израду пројектне документације финансирала је Градска општина Раковица, а радове на изградњи финансира Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Града Београда (припремни радови) и Агенција за инвестиције и становање Града Београда (грађевински радови).

Грађевинске радове изводи грађевинско предузеће „Кеј“ из Ваљева која је добила посао на тендеру. Укупна вредност прве фазе изградње је oko 206 милиона динара (205.972.180,94 динара).

За дом здравља планирано је – површина комплекса 0,5 ха, спратност П+1+Пк, бруто грађевинска површина од око 3.300 м2, док је планирани број паркинг места је 25.