Вести

Обезбеђен одлазак у Петницу ученицама Раковице

Председник Општине Раковица Милосав Миличковић из редова СНС, сопственим средствима финансирао је одлазак две талентоване ученице 15. београдске гимназије у Истраживачку станицу Петница.

Општини Раковица се обратила 15. београдска гимназија са молбом да помогне одлазак у Петницу Нини Живковић и Маши Луковић, ученицама трећег разреда те школе. Ученице су прошле оштру конкуренцију и одобрен им је боравак у Петници о сопственом трошку.

„Чим сам добио захтев 15. београдске гимназије да се помогне талентованим ученицама да оду у Истраживачку станицу Петница, одлучио сам да помогнем. Маша и Нина су изузетно бистре и интилигентне девојке пред којима је светла будућност. Била би штета да због недостатка финансије ове девојке пропусте боравак у Петници, који би помогао њиховом даљем интелектуалном развоју и образовању. Наша паметна деца морају да знају да неко стоји иза њих, да примећује и цени њихов рад и труд. Ако ми то не урадимо, урадиће неко други, а то значи да ће наша најталентованија деца да наставе да напуштају земљу“, рекао је Миличковић.

Маша Луковић је ученица трећег разреда 15. београдске гимназије. До сада је највеће интересовање показала за молекуларну биологију, а посебно је заинтересована за лабораторијски рад. Маша је амбициозна, комуникативна, самостална, одговорна и има све особине потребне за боравак у Истраживачкој станици Петница.

„Прво сам почела да се занимам за биологију заједно са професорком биологије, а касније ме је и друштво привукло зато што имамо иста интересовања. Боравак у Петици ће бити одлична прилика да научим нешто више и упознам нове људе. Најпре ћемо имати теоријску обуку а након тога ћемо радити на пројекту.“, рекла је Маша.

Ова талентована ученица активна је и ван школе. Маша игра фолклор у КУД „Димитрије Котуровић“, тренира пливање и похађа курс немачког језика.

Нина Живковић је такође ученица трећег разреда исте школе. Увек је показивала сколоност ка науци, а током школе је ишла и на додатне часове историје, биологије и информатике. Додатна знања, пре свега из историје, тражи у књигама и научним емисијама, као и стручним часописима. Попут Маше и Нина је комуникативна, кооперативна и одговорна и поседује све особине које су потребне за боравак у Петници.

„Претходних година била сам на истом семинару, само је у питању била историја, а ове године ми је главно занимање археологија. Ово је одличана прилика да упознам нове људе, професоре који предају на факултетима и асистенте. Надам се да ће се позитивно искуство поновити и ове године, пошто је у питању велики пројекат. Физика или антропологија је нешто чиме ћу се дефинитивно бавити у слободно време, а желим да студирам права“, каже Нина.

Нина већ девет година похађа курс енглеског језика, учи и шпански језик, некада је играла фолклор и ишла на плес. Занимљиво је да је 2010. године, док је похађала новинарску секцију урадила интервју са канадским амбасадором као и америчким глумцем Робом Стјуартом који је глумио у серији „Тропска врелина“. Ова ученица освојила је и четврто место на општинском такмичњу из историје и треће место на општинском такмичењу из енглеског језика.

Нина и Маша провешће у Истраживачкој станици „Петница“ по недељу дана. Маша ће у Петници боравити од 25. до 31. марта, док ће Нина остати од 1. до 8. априла.