Вести

Нове књиге за библиотеку у Раковици

Општина Раковица, у којој одговорност за вршење власти има СНС, придружила се обележавању 23. априла Међународног дана књиге и ауторских права. Председник Општине Раковица из редова напредњака, Милосав Миличковић, посетио је библиотеку „Миодраг Булатовић“ у улици Богдана Жерајића и донирао око 40 књига домаћих и страних аутора.

„Имам част да овим скромним поклоном, данас на Међународни дан књиге, оплеменим понуду ове библиотеке која је један од стубова културе код нас у Раковици. Библиотеке су увек биле и остале ризнице знања, али и та ризница с времена на време мора да се допуни. Апелујем пре свега на младе, али и на све друге наше суграђане да читају што више. Не каже се узалуд да човек који не чита живи само један живот, док човек који чита живи животе свих својих јунака“, рекао је Миличковић.

Начелник Одељења библиотеке Владан Николић захвалио се Општини Раковица на донацији. Он је упознао председника Општине Раковица Милосава Миличковића са радом библиотеке, а договорена је и даља сарадња локалне самоуправе и ове културне установе.

Библиотека „Миодраг Булатовић“ у Раковици има три активна огранка. у 2013. години у библиотеку је уписано 8.501 члан, док је издато 117.983 књиге. Члановима је на располагању више од 80.000 јединица библиотечке грађе. Библиотека, низом акција, активно ради на популаризацији читања код млађих генерација, док активно сарађује и са другим институцијама културе. Прошле године организоване су акције бесплатних уписа нових чланова међу којима је најзаступљенија категорија добровољних давалаца крви. Највећи пораст бесплатних уписа забележила је категорија „65 плус“, односно грађани старији од 65 година који имају право на бесплатан упис.

Светски дан књиге и ауторских права обележава се 23. априла сваке године. Одлука о обележавању Светског дана књиге и ауторских права донета је на Генералној конференцији УНЕСКО-а одржаној у Паризу 1995. године.

У Шпанији је овај дан празник још од 1923. године у част писца Мигела Сервантеса који је умро на тај дан. Ово је такође и део прославе дана Светог Ђорђа у Каталонији, где је традиција од Средњег века да мушкарци доносе руже својим вољеним, а од 1925. да жене дају књигу у замену.