Вести

ОПШТИНА РАКОВИЦА ОБЕЛЕЖИЛА ДАН СТАРИХ

Елвира Бошковић је живахна младолика бакица са бурном животном причом. Рођена је у Далмацији, када је као девојчица била рањена гелерима током бомбардовања, да би се већ 40-их година придружила антифашистичкој борби у Другом Светском рату. Покојног супруга, који је такође из познате породице Бошковић која дала велики допринос антифашистичкој борби и за кога каже да је био најбољи супруг на свету упознала је у Барањи, када је доживела још једно страшно искуство док је била у реду за стрељање.

Након бурног детињства и младости 21-годишња далматинка иначе по оцу рускиња (Елвира Маринова) и Србин из Црне горе, давне 1969. године из Барање су се доселили у Београд у раковичко насеље Миљаковац. У Раковици је провела своје најлепше тренутке у животу, где је са својим супругом одгајила двоје деце сина и ћерку.

Свој радни век провела је је у новинској кући „Борба“, а као рецепт за дуг живот, Елвира наводи да је потребно да човек увек нешто ради, да позитивно мисли, али и да буде умерен у свему, а најпотребнија је љубав.

Приликом посете, госпођи Бошковић су уручени пригодни поклони, букет цвећа који је примила од председника општине Милоша Симића ју је посебно обрадовао, јер како каже цвеће је радост и лепота.

“И на Међународни дан старих, којим се одаје почаст трећем добу, госпођи Елвири али и свим нашим старијим суграђанима Симић је поручио да у сваком тренутку могу рачунати на помоћ Општине Раковица.

Кратко дружење са Елвиром Бошковић завршено је уз жељу да заједно са њим проведемо и стоти рођендан у добром здрављу.

Међународни дан старијих особа обележава се од 1991. године, сваког 1. октобра. Претходно су Уједињене нације 14. децембра 1990. године, резолуцијом 45/106 прогласиле 1. октобар за Међународни дан старих, са циљем да се нагласи важност осигуравања животне средине која се може прилагодити потребама и способностима становника треће доби.

Проглашењем међународног дана старијих особа подстичу се државе да старијим члановима осигурају задовољење њихових потреба и омогуће им учествовање у друштву у складу с њиховим способностима.